lunes, 26 de octubre de 2009

EXPOSICIÓ A MANRESA


Fins el 15 de novembre s'exposa a la SALA D'EXPOSICIONS FOTO ART MANRESA el treball fotogràfic realitzat sobre el 50 aniversari de la Canço Catalana. Gràcies a la bona relació amb Foto Art Manresa ha estat posible que aquest treball "viatgi" fins al cor del Bages.

Una imatge de la inauguració de l'exposició a Manresa:






El resó de l'expo ha arribat fins a la prensa escrita:

domingo, 25 de octubre de 2009

Impressions ( Vietnam, Índia i Nepal )

EXPOSICIÓ FOTOGRÀFICA.

Títol: Impressions ( Vietnam, Índia i Nepal )
Autor: Marta Ricart
Lloc: Claustre de l’Hospital
C/ Hospital,2
Torroella de Montgrí
Dates: de l’1 al 30 de novembre de 2009.
Horari: tots els dies de 10 a 20 h
Organitza: Amics de la Fotografia de Torroella de Montgrí






IMPRESSIONS

VIETNAM, ÍNDIA I NEPAL

Al 2002 vaig visitar Vietnam. Em va impressionar moltíssim, tant el país com la seva gent i costums. Un país petit però amb una admirable fortalesa i capacitat per sobre posar-se a les adversitats climatològiques (tifons, èpoques de sequera i d’inundacions) i les constants invasions que han sofert al llarg de la seva existència. La seva resistència i lluita els ha permès recuperar-se, amb molta rapidesa, de totes aquestes situacions. Potser, per aquest motiu encara et sorprèn més la seva forma de ser, són una societat amable, servicial i molt hospitalària. També vaig tenir la sort de viatjar en una època en què encara no era un país “envaït” turísticament, i això em va permetre poder gaudir més de la seva encantadora i rica vida quotidiana i de poder intentar aprendre de la seva capacitat d’adaptació, de la seva perseverança...






Al 2005 vaig viatjar l’Índia i el Nepal. L’Índia és un país format per un moisac de races, religions, costums i dividit entre la modernitat i la tradició. No et deixa indiferent, afecta d’una manera especial, o positiva o negativament, però et deixa emprenta. A mi, em va captivar, amb la tranquil·litat i felicitat en què viuen el dia a dia és realment admirable, i això els permet, gaudir de les petites coses quotidianes ... cosa que les societats “desenvolupades” dels països occidentals hem oblidat per complet.
Nepal, un país que, només, visualment t’atrau d’una manera hipnotitzant, les seves valls i el seu paisatge muntanyós t’enlluernen. És molt més pobre del que sembla, però amb molta dignitat. Amable i hospitalari, però una mica més reservat o potser desconfiat ... però igualment encantador.




Tres països molt similars però tan diferents ... personalment si hagués de triar no sabria amb quin quedar-me... perquè realment em van captivar. Vaig intentar emportar-me una mica de cada racó, de cada sensació, vaig esforçar-me em captar a través del meu objectiu totes les impressions i sentiments que experimentava. Malgrat tot sempre et queda la sensació que et deixes quelcom.

Al fer la selecció d’aquestes fotografies he intentat escollir aquelles que crec que transmeten més emocions, sentiments... aquelles que provoquen més sensacions, impressions i que reflecteixen la seva forma de vida, cultura ... aquelles amb les que vull intentar que no deixin indiferent... per bé o malament, però que impressionin.

Marta Ricart 2009


Marta Ricart Chapinal

Ha estudiat fotografia (5 anys) a l’IEFC (Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya).

Ha realitzat diferents feines com a fotògrafa (reportatge social, fotografies d’estudi, retrats …) i dissenyadora gràfica (realització d’àlbums digitals, plantilles de felicitacions, nadales … i retocs fotogràfics ).

Al marc del 1996 va realitzar l’exposició fotogràfica “El Món Casteller” a la Rosa de Foc, Barcelona. I al novembre del mateix any a la seu dels castellers de Montcada i Reixac

Al setembre del 2000 es va encarregar de la fotografia fitxa en el curtmetratge “WC” de David Hernández que va ser presentat en la secció de curtmetratges del Festival de Sitges 2001.

25 de setembre al 19 d’octubre. Exposició fotogràfica “Impressions” - La Casa Elizalde – Barcelona.

7 de novembre a 29 de febrer. Exposició fotogràfica “la vida de la dona i els infants a Vietnam, Índia i Nepal “ - CIRD Centre d’Informació i recursos per a les Dones – Barcelona.

4 de març a 5 d’abril. Exposició fotogràfica “la vida de la dona i els infants a Vietnam, Índia i Nepal “ - Centre Cívic Torre Llobeta - Barcelona

Del 2 al 30 d’agost de 2008. Exposició fotogràfica ”Panxetes” Les corbes de la vida. A la Biennal d’Olot.

Del 7 al 26 de novembre de 2008. Exposició fotogràfica ”Panxetes” Les corbes de la vida. Al Centre Cívic Dalt de la Vila. Badalona
Del 6 de desembre de 2008 al 3 de gener de 2009. Exposició fotogràfica ”Panxetes” Les corbes de la vida. Al Claustre de l'Hospital de Torroella de Montgrí

Del 3 al 21 de febrer de 2009. Exposició fotogràfica “Impressions”. Al centre cívic Les cotxeres de Sants.

Del 2 de març al 30 d'abril de 2009. Exposició fotogràfica “Panxetes”. Les corbes de la vida. - CIRD Centre d’Informació i recursos per a les Dones – Barcelona.


ALTRES

Disseny de la pàgina web (incloses les fotografies que hi apareixen) del poble del mallol (Vall d’en Bas)
http://www.usuarios.lycos.es/elmallol/


Disseny dels dossiers, caràtules dels CD's i fotografies de promoció de la Big Band de Badalona

viernes, 2 de octubre de 2009

VIURE DE LA FOTOGRAFIA AL SEGLE XXI: TÈCNICA, ESTIL PERSONAL I ESTRATÈGIES DE MÀRQUETING



"Tothom es posa molt nerviós quan afirmo la meva convicció que, amb la fotografia digital, cada cop hi ha més persones que fan fotos i cada vegada hi ha menys fotògrafs".Jean François Leroy

Aquest taller és, sobretot, una reunió d’experts organitzada per la Fundació Universitària Martí l’Humà i la Generalitat de Catalunya. Durant dos dies reflexionarem sobre diferents estratègies de futur, d’interès per a professionals de la fotografia i/o aficionats avançats. Les jornades romandran obertes durant el cap de setmana a participants, prèvia inscripció.

A part de las dues ponències que impartirà el fotògraf Tino Soriano (tinosoriano.com) fotògraf de National Geographic i premi World Press Photo, s’han programat presentacions i debats d´ una hora i mitja de durada a càrrec de Pepe Baeza, director de fotografia d´ El Magazine (magazinedigital.com); Joan Vendrell, expert en tecnologia i director del blog Naturpixel.com; Siqui Sánchez (Fotosiqui.com) fotògraf multidisciplinari; Hugo Rodríguez (hugorodriguez.com) autor de llibres i assajos sobre imatge digital i Silvia Omedes (photographicsocialvision.org) directora de la Fundació Photographic Social Vision).

Entre els assistents han confirmat la seva assistència experts com Joan Fontcuberta (Premi Nacional de Fotografia), Walter Astrada (World Press Photo-2009), Enric Galve (Presidente SONIMAG y director dels laboratoris EGM), Carlos Pérez de Rozas (Universitat Pompeu Fabra), Andoni Canela (National Geographic), Manel Úbeda (director IDEP), M. Rosa Vila (editora gràfica de “Descobrir Catalunya”), Paco Elvira (fotògraf y professor de la UAB), Gabriel Brau (fotògraf i organitzador de Donosti Imagen), Jordi Rovira (director de la revista del Col.legi de Periodistes de Catalunya), Jordi Ribó (fotògraf), Lluís Salom (director UPIFC - Sindicat de l’Imatge), Xevi Jaime (AFT), Pere Pons (fototalleres.org), Carlos Martín (professor expert en blogs), Gema Darbo (colectiu Kasua), Maria Abras (fotògrafa i coordinadora del projecte), Isaac Freijo (fotògraf i coordinador del projecte), Raimon Moreno (president Federació Catalana de Fotografia), Frederic Garrido (A. F. Berga), Jaume Badia (AFOCER), Paco Membrives (Montphoto), Sergio Ruíz (revista Capçalera), Núria Gras (fotògrafa i coordinadora d’estudis a IDEP), Cesc Casanova (Fotocine Casanova) i Albert Masó (National Geographic),

En cas de canvis imprevistos a darrera hora en l’agenda dels assistents convidats, l’organització mirarà de compensar la seva presència amb altres experts.


PREINSCRIPCIONS:

Hi ha 20 places limitades, disponibles per a interessats a assistir com a oients els dos dies. Per la preinscripció cal enviar un correu a:

info@fumh.cat

El preu és 50€ (+ 20€ dinar, optatiu), la Fundació sol·licitarà 8 fotografies a cada autor (costat més gran 800 píxels) a 72 ppi, i un petit currículum relacionat amb la seva vinculació dins el món de la fotografia, per escollir els assistents.

Les imatges s’enviaran en un sol correu electrònic a l’adreça:

portfolio@fumh.org

Finalment està previst publicar un recull amb les conclusions de la jornada del 31 d’octubre.


TEMARI

El fotògraf del futur serà un professional coneixedor de tots els recursos possibles relacionats amb la comunicació, capaç de gravar imatges en moviment, dotat d’una ment creativa, emprenedor, bon comunicador i, sobretot, posseïdor d’un estil que el diferenciï d’altres autors.

Per altra banda, haurà de conèixer com arribar al major nombre possible de públic.

Durant aquestes jornades parlarem de totes aquestes possibilitats i de l’ús intel·ligent de les noves tecnologies perquè les creacions més personals no desapareixen entre el miler de propostes que engreixen la xarxa cada setmana.


Dissabte: 31 d´ octubre de 2009

9 a 10 hores: Inscripcions i obertura

10 h a 10,45 hores: “El fotògraf multidisciplinari”
Siqui Sánchez

10,45 a 11,15 hores: debat







11,15 a 11,45 Esmorzar


11,45 a 12,30 hores: “Els fotògrafs del futur”
Pepe Baeza

12,30 a 13,15: debat

13,15 a 14 hores: “Les noves tecnologies informàtiques, com evolucionaran i en quin grau afectaran la fotografia?”
Hugo Rodríguez

14 a 14,30 hores: debat


14,30 a 16hores: dinar


16 a 16,45 hores: “Posicionar-se i saber vendre’s a la xarxa”.
Joan Vendrell

16,45 a 17,15: debat

17,15 a 18 hores: “Fundacions, projectes socials i eventuals sortides de les fotografies com a obra artística”
Sílvia Omedes

18 a 18,30 hores: debat

18,30 a 19,15 hores: “Reflexions per a reporters del futur”
Tino Soriano

19,15 a 20 hores: debat i tancament



Diumenge: 1 de novembre de 2009

De 10 a 14 hores: “L’estil i la mirada”
Tino Soriano

ABSTRACCIONS


EXPOSICIÓ FOTOGRÀFICA.

Títol: “Abstraccions”
Autor: Josep Guiolà
Lloc: Claustre de l’Hospital
C/ Hospital,2
Torroella de Montgrí
Dates: de l’1 al 30 d’octubre de 2009.
Horari: tots els dies de 10 a 20 h
Organitza: Amics de la Fotografia de Torroella de Montgrí







A B S T R A C C I O N S
de Josep Guiolà

Ja fa molts anys que la fotografia és un gènere més dins el panorama artístic. Va ser amb les anomenades avantguardes històriques que la fotografia es va deixar d’entendre com un simple instrument que facilitava la feina dels creadors i aconseguia així la categoria d’obra artística.

Josep Guiolà, fotògraf experimentat i gran coneixedor de la tècnica i els processos fotogràfics, sempre ens ha mostrat les seves imatges com autèntiques obres d’art. Amb aquesta exposició s’endinsa en una nova experiència i es separa de la seva càmera i de l’ampliadora per fer una altra mena de “fotografies”. Així doncs, el fotògraf surt del seu estudi-laboratori i treballa amb les seves mans damunt el material fotografic. El resultat són aquestes obres abstractes fruit de la imaginació de l’artista. malgrat que el suport sigui fotogràfic no podem parlar de fotografies pròpiament dites.

Es tracta de pintar el paper fotogràfic amb liquíds com el fixador, el revelador o l’aigua, entre altres elements, i deixar-lo positivar al sol. Guiolà passa de treballar en un espai fosc i reduit sota la llum d’una bombeta vermella, a fer-ho a l’aire lliure i amb la claror del dia. Si bé el paper i els líquids per blanc i negre no els pot tocar la llum i són exclusivament per a fer fotografies sense color, podem comprovar aquí que amb la llum solar reaccionen d’una manera que dónen color a la superfícies i segons els líquids que s’utilitzen i la marca dels papers el resultat és diferent, canvien les tonalitats però paradoxalment sempre hi ha color. Aquest misteri és el que empenyia a l’artista a seguir provant amb diferents materials fins a aconseguir allò desitjat.

Aquesta vegada Josep Guiolà en comptes de fotografiar, pinta damunt el paper i deixa treballar al sol perquè transformi els colors. Però sense la inquietut de l’artista ni el gran coneixament que té de la tècnica i del material fotogràfic aquesta exposició no hagués estat possible.
És gràcies doncs, una vegada més, a les ganes de buscar noves experiències i a la curiositat i el treball incansable de Josep Guiolà, que ens regala aquest conjunt d’imatges, fugint d’allò tradicional i convertint cada peça en una petita obra d’art.

Irene Forts Plana


Josep Guiolà (Arbúcies, 1944), és un fotògraf autodidacta, i experimentat, que va descobrir de jove la fotografia i s'ha convertit en la seva passió, en un mitjà d'expressió a través del qual experimenta, juga i desvetlla la seva creativitat.
És aficionat des de fa més de 35 anys al món de les càmeres i els negatius.

Ha realitzat exposicions col·lectives i en solitari a moltes localitats (Barcelona, Olot, Perpinyà, Sant Feliu de Guíxols, Torroella de Montgrí, Girona, Palafolls, Arbúcies...), ha participat en nombrosos certàmens en els quals ha obtingut diferents reconeixements d'àmbit nacional i ha col·laborat en xerrades, conferències, i classes d'iniciació a la fotografia. Però és l'afany d'experimentar, provar i jugar amb diferents elements i materials el que fa que el seu treball esdevingui original i particular.

Partint sempre d'un bon negatiu, Guiolà, fotògraf-alquimista, dels que revelen i amplien personalment les seves fotografies, gran defensor de la fotografia analògica, utilitza i manipula els materials plàstics sobre el paper fotogràfic, i obté un resultat sorprenent que ens endinsa en un món personal i màgic, en el qual, l'artista capta la realitat a través del seu objectiu i la degrada, la desfigura, o difumina.